Fabiana biedrība

Snorf
raksta
Posts: 129
Joined: 06 Nov 2022, 23:30
Location: Riga
Contact:

Fabiana biedrība

Post by Snorf »

Fabiana biedrība (Fabian Society) ir Lielbritānijas sociālistu organizācija, kuras mērķis ir veicināt sociāldemokrātijas un demokrātiskā sociālisma principus, izmantojot pakāpeniskus un reformistiskus centienus demokrātijā, nevis ar revolucionāru gāšanu. Fabiana biedrība vēsturiski bija saistīta arī ar radikālismu, kreiso liberālo tradīciju.

Kā vienai no "Darba pārstāvniecības" komitejas dibinātājorganizācijām 1900. gadā un kā nozīmīgai ietekmei uz Darba partiju, kas no tās izauga, Fabiana biedrībai ir bijusi spēcīga ietekme uz Lielbritānijas politiku. Fabiana biedrības biedri ir iekļāvuši politiskos līderus no citām valstīm, piemēram, Džavaharlalu Neru, kuri pieņēma Fabiana principus kā daļu no savas politiskās ideoloģijas. Fabiana biedrība 1895. gadā nodibināja Londonas Ekonomikas skolā.

Mūsdienās sabiedrība galvenokārt darbojas kā domnīca un ir viena no divdesmit sociālistiskajām sabiedrībām, kas saistītas ar Darba partiju. Līdzīgas biedrības pastāv Austrālijā (Austrālijas Fabiana biedrība), Kanādā (Duglasa-Koldvela fonds un tagad izjuktā Sociālās rekonstrukcijas līga), Sicīlijā (Sicīlijas Fabiana biedrība) un Jaunzēlandē (The NZ Fabian Society).
https://en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society

Fabiana biedrības būtība ir plānošana. Tā sakot, - ko mēs gribam, ko mēs varam un ko mēs daram - atbilžu noformulēšana uz zinātniskiem pamatiem. Pirmais fabiana biedrības ģerbonis bija vilks jēra ādā. Nu jā, bet kā "teorētiķu skola" saņēmusi kritiku par nepietiekami radikālu attieksmi. Piemēram arī H. G. Vells (Wells) "zinātniskā fantastiskas tēvs", kurš pats ar ir darbojies Fabianos, nodevējis viņus par vidusšķiras tērzētavu, un veltījis viņai noveli "Jaunie Makiavelisti" (The New Machiavelli)(1910).

Mūsdienās šīs biedrības lapa ir https://fabians.org.uk/ , kur var iegūt ziņas par viņiem angļu valodā.
Post Reply