Sievietes ES „zaudē miljardus"

LvSnor
raksta

Sievietes ES „zaudē miljardus"

Post by LvSnor »

https://www.rte.ie/news/2026/0710/15826 ... directive/
Sievietes ES „zaudē miljardus", jo kavējas atalgojuma pārredzamības ieviešana

Saskaņā ar Eiropas Arodbiedrību institūta pētījumu sievietes visā ES katru gadu zaudē miljardus eiro, jo kavējas jauno atalgojuma pārredzamības likumu ieviešana.

ES Atalgojuma pārredzamības direktīvas mērķis ir cīnīties pret diskrimināciju atalgojuma jomā un palīdzēt samazināt dzimumu atalgojuma atšķirības Eiropas Savienībā.

Saskaņā ar noteikumiem darba devējiem būs jāpublisko informācija par algām un jāveic pasākumi, ja viņu dzimumu atalgojuma atšķirība pārsniegs 5 %.

Bija paredzēts, ka valdības pieņems šo direktīvu līdz 7. jūnijam, taču Īrija, tāpat kā lielākā daļa pārējo ES dalībvalstu, termiņu neievēroja.

Saskaņā ar Eiropas Arodbiedrību institūta pētījumu vidējā strādājošā sieviete gadā zaudēs 672 eiro salīdzinājumā ar situāciju, ja atalgojuma pārredzamības rezultātā dzimumu atalgojuma atšķirība tiktu samazināta par 10 %.

Tas nozīmē, ka 43 miljoni sieviešu, kuras strādā uzņēmumos, uz kuriem attiecas direktīva par atalgojuma pārredzamību, kopumā zaudēs 28 miljardus eiro gadā salīdzinājumā ar situāciju, ja atšķirības atalgojumā tiktu samazinātas par 10 %.

Eiropas Arodbiedrību konfederācija (ETUC) norādīja, ka šie dati liecina, kāpēc dalībvalstīm ir steidzami jāievieš atalgojuma pārredzamības direktīva savos nacionālajos tiesību aktos.

„Pasākumi atalgojuma pārredzamības nodrošināšanai uzņēmumiem rada nelielas izmaksas, taču šī analīze liecina, ka valstu valdību bezdarbība sievietēm darba ņēmējām izmaksās miljardus zaudēto algu veidā,” teica ETUC ģenerālsekretāre Estere Linča.

„Tas ir pilnīgi nepieņemami, ņemot vērā, ka sievietes jau desmitiem gadu ir cietušas no diskriminācijas atalgojuma jomā,“ teica Līnča.

Īrijas valdība ir paziņojusi, ka pasākumi atalgojuma pārredzamības nodrošināšanai stāsies spēkā pakāpeniski un ka līdz tam darba devēji netiks sodīti par noteikumu neievērošanu.

Bērnu, invaliditātes un līdztiesības departaments norādīja, ka iepriekš pieņemtie tiesību akti par dzimumu atalgojuma atšķirībām ir transponējuši lielu daļu no Atalgojuma pārredzamības direktīvas, un ka tiek turpināts darbs, lai pēc iespējas drīzāk transponētu arī pārējās direktīvas normas.
Post Reply