Tomass Piketijs: "Eiropai šodien ir steidzami jāreaģē uz šoku, ko rada Trumpisms"
Kolonna
Tomass Piketijs
profesors EHESS un Parīzes Ekonomikas augstskolā
Vienīgais veids, kā izkļūt no strupceļa ES, ir spēcīgam valstu kodolam ar Franciju un Vāciju priekšgalā beidzot likt galdā konkrētus priekšlikumus, kas ļaus panākt progresu, savā slejā argumentē ekonomists.
ES pēc Donalda Trampa uzvaras Eiropa vairs nevar apmierināties ar nodomu deklarācijām. Tai steidzami jāsaņemas kopā un jāatgūst tvēriens pasaules lietās, bez ilūzijām par to, kas nāks no ASV. Lietas būtība ir tāda, ka nav iespējams stāties pretī sociālekonomiskajiem, klimatiskajiem un ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, kas satricina planētu, kamēr Eiropas Savienība (ES) pieņem lēmumus ar visu 27 dalībvalstu vienprātīgu balsojumu. Diemžēl pašlaik tas attiecas uz visiem svarīgākajiem lēmumiem, jo īpaši tiem, kam ir budžeta vai finansiāla ietekme.
Vienīgā izeja no strupceļa ir spēcīgam valstu kodolam, ko vada Francija un Vācija, beidzot likt galdā konkrētus priekšlikumus, kas ļautu panākt progresu gan budžeta, gan institucionālajā jomā, negaidot citu valstu vienprātīgu piekrišanu. . Jēdziens par spēcīgu kodolu, lai pārvarētu vienprātīgas vienprātības šķēršļus, pagātnē tika izvirzīts daudzas reizes, pēdējo reizi Mario Dragi ziņojumā, kurā tika ierosināts vērienīgs investīciju plāns Eiropai.
Lasīt vairāk Tikai abonenti Mario Draghi konkurētspējas ziņojums: ES ir nolemta “lēnai agonijai”, ja netiks veiktas izmaiņas
Tagad ir pienācis laiks dot tai būtību un panākt reālu progresu. Lai tas notiktu, ir jāizpilda trīs nosacījumi: Šai pamatgrupai ir jādod stabils institucionālais un demokrātiskais pamats; ir būtiski, lai Vācija, nevis tikai Francija, Itālija vai Spānija, varētu veikt savu lomu, jo īpaši budžeta jomā; un katrā valstī un Eiropas līmenī kopumā ir jāspēj izpausties un uzplaukt vairākām politiskajām vīzijām gan no labās, gan kreisās puses.
Stiprināta parlamentārā savienība.
Sāksim ar pirmo punktu. Lai izveidotu valstu pamatgrupu, kas spēj pieņemt svarīgus budžeta un finanšu lēmumus ar visu nepieciešamo demokrātisko leģitimitāti, ir svarīgi to balstīt uz stabilu institucionālo un politisko sistēmu. Loģiskākais sākumpunkts būtu Francijas un Vācijas parlamentārā asambleja (FGPA), kas tika izveidota 2019. gadā kā daļa no Francijas un Vācijas divpusējā līguma atjaunošanas. Jauna un mazpazīstama institūcija, kurā ir 100 likumdevēji no visām parlamenta grupām Assemblée Nationale un Bundestāgā, APFA kopš tās izveidošanas ir tikusies divas līdz trīs reizes gadā, un līdz šim tā ir bijusi galvenokārt konsultatīva.
https://www.lemonde.fr/en/opinion/artic ... 00_23.html