Kosmiskie stradnieki

LvSnor
raksta
Posts: 157
Joined: 06 Nov 2022, 23:30
Location: Riga
Contact:

Kosmiskie stradnieki

Post by LvSnor »

Šis bija tikai ceturtais izlaidums kopš 1978. gada, un līdz ar to kopējais pašreizējo Eiropas kosmosa strādnieku skaitus pieaudzis līdz 11.
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes ... i.a551442/
LvSnor
raksta
Posts: 157
Joined: 06 Nov 2022, 23:30
Location: Riga
Contact:

Re: Kosmiskie stradnieki

Post by LvSnor »

Nora Patena gatavojas kļūt par pirmo Īrijas cilvēku kosmosā

Sieviete, kas strādā kosmosa izpētes uzņēmumā Dublinā, gatavojas kļūt par pirmo Īrijas astronautu.

Dr. Nora Patena, kura nāk no Mejo grāfistes, bet tagad dzīvo Dublinā un strādā "Realtra Space Systems Engineering Coolock", piedalīsies kosmosa misijā 2026. gadā.

Viņa ir daļa no komandas, ko sūta Starptautiskais Astronautikas zinātņu institūts (IIAS), lai papildinātu zināšanas par dzīvības uzturēšanu kosmosā, un tā ir turpinājums līdzīgai misijai, ko institūts veica pagājušajā gadā.

Dr. Patena kopā ar diviem citiem pētniekiem no ASV un Kanādas veiks šo misiju ar "Virgin Galactic" otrās paaudzes kosmosa kuģi, kas pazīstams ar nosaukumu "Delta", tā darbības pirmajā gadā.

Komerciālais kosmiskais lidojums ilgs mazāk nekā divas stundas un būs suborbitāls, kas nozīmē, ka lidojums uz kosmosu un no tā notiks, neaplidojot apkārt Zemei.

Pētnieku komanda, kuras sastāvā ir tikai sievietes un kuras lidojumus finansē institucionālie investori, dotācijas un sponsori, izmanto šo misiju, lai pilnveidotu zināšanas šķidrumu un biomedicīnas pētījumu jomā kosmosā.

Dr. Patena ir IIAS aeronautikas inženiere un bioastronautikas pētniece, viņa ir piedalījusies vairākās pētniecības kampaņās tādās jomās kā mikrogravitācija un komerciālo kosmosa aizsargtērpu testēšana.

Viņai ir doktora grāds aeronautikas inženierzinātnēs, ko viņa ieguvusi Limerikas Universitātē, viņa ir bijusī Starptautiskās Kosmosa universitātes pasniedzēja un ir piedalījusies Starptautiskās Kosmosa universitātes kosmosa studiju programmā.

Viņas interese par kosmosa ceļojumiem radās pirms trim desmitgadēm, kad viņa ģimenes atvaļinājuma laikā apmeklēja NASA pētniecības centru Klīvlendā, Ohaio štatā.

"Neiespējams sapnis"

Savu bērnības ambīciju ceļot kosmosā viņa raksturo kā "neiespējamu sapni", taču viņas iekļaušana 2026. gada misijās parāda, ka smags darbs un neatlaidība var palīdzēt cilvēkiem sasniegt savus mērķus.

"Kad man bija 11 gadi, man bija iespēja apmeklēt NASA Klīvlendā, Ohaio štatā. Un kopš tās dienas esmu pievērsusies kosmosam, un, lai gan tas ir bijis pilnīgi neiespējams sapnis, tas tikai pierāda, ka ar neatlaidību un lielu darbu man beidzot tika piedāvāta šī neticamā iespēja," viņa teica.

Dr. Patena piebilda: "Es esmu ļoti pateicīga. Un es esmu tik lepna par šo brīdi. Ir ļoti grūti vārdos izteikt sajūsmu, lepnumu un visas tās emocijas, ko izjūtu tagad, kad šis lidojums kosmosā ir nodrošināts."

Jaunā kuģa, kas vēl tiek izstrādāts, lidojuma izmaksas vēl nav noteiktas, taču paredzams, ka tās būs aptuveni 600 000 ASV dolāru (560 000 eiro).

Biļetes uz "Virgin Galactic" pirmajiem komerciālajiem lidojumiem ar tās kuģi "Unity" maksā 450 000 ASV dolāru (420 000 eiro). Gada laikā tas 12 lidojumos kosmosā nogādāja 37 cilvēkus.

Pētījumā galvenā uzmanība tiks pievērsta tam, kā dzīvība darbojas kosmosā.

"Pētnieciskais kosmiskais lidojums ir vienas dienas suborbitāls lidojums, un no pacelšanās līdz nolaišanās brīdim paiet mazāk nekā divas stundas," teica dr. Patena.

"Taču mēs izmantosim katru mirkli, lai mēģinātu maksimāli palielināt pētniecības rezultātus. Es lidoju kā lietderīgās slodzes speciālists, un kosmosā pārbaudīšu dažādus eksperimentus. "

Viņa piebilda: "Tas ir turpinājums institūta pirmajam lidojumam kosmosā, kas notika kopā ar "Virgin Galactic" 2023. gadā, testējot šķidrumu pētījumus un citus biomedicīniskos pētījumus.

"Tātad mūsu lidojums papildinās pirmā lidojuma laikā iegūtos pētījumu rezultātus, un mēs uz kuģa veiksim arī jaunus biomedicīnas un fizikas eksperimentus."

Dr. Patena, kura ir sarakstījusi godalgotu bērnu grāmatu par kosmosu un ir popularizējusi daudzas STEM iniciatīvas jauniešiem, sacīja, ka cer izmantot laiku, gatavojoties lidojumam kosmosā, lai iepazīstinātu Īrijas iedzīvotājus ar kosmosa nozari.

Lai gan viņa atzīst, ka daži viņas ģimenes locekļi ir satraukti par viņas ceļojumu kosmosā, tomēr viņa īpaši lepojas ar to, ka nākotnē varēs izskaidrot savai tagad divus gadus vecajai meitai šī ceļojuma nozīmi.

"Es nejūtu nekādu nervozitāti. Es jūtos ļoti lepns. Es izjūtu milzīgu atbildības sajūtu pret savu pētniecības institūtu, lai maksimāli uzlabotu mūsu pētniecību."

"Taču šī ir arī pirmā valsts mēroga iespēja iesaistīt cilvēkus visā Īrijā un parādīt viņiem, kas ir iespējams," viņa sacīja.

IIAS paziņojumā teikts, ka Patenas pieredze bija galvenais faktors, kāpēc viņa tika izraudzīta misijai.

"Nora Patena ir konsekventi demonstrējusi komandas darbu, izcilību un zināšanas, kas nepieciešamas, lai operatīvajā vidē veiktu kvalitatīvus un progresīvus pētījumus."

"IIAS komanda cieši sadarbosies ar akadēmiskajiem, valdības un komerciālajiem partneriem, lai rūpīgi plānotu apkalpes lidojumus kosmosā un maksimāli palielinātu šīs misijas zinātnisko un tehnoloģisko ieguvumu."

https://www.rte.ie/news/ireland/2024/06 ... ah-patten/
Post Reply