Pirms četriem gadiem Progresīvie pirmo reizi tika ievēlēti Saeimā. Kopš tā laika esam strādājuši gan parlamentā, gan valdībā.
Man šķiet svarīgi pirms vēlēšanām runāt ne tikai par to, ko politiķi sola izdarīt nākotnē, bet arī par to, ko viņi ir izdarījuši ar jau doto iespēju.
Šajos četros gados esam panākuši, ka:
– neapliekamais minimums pensijām ir palielināts līdz 1000 eiro;
– maizei, pienam un olām ir samazināts PVN;
– samazināts ienākuma nodoklis 95% strādājošo;
– kompensēti mājokļu kredītu procenti 100 tūkstošiem kredītņēmēju;
– aizsardzības finansējums ir pieaudzis līdz 5% no IKP bez nodokļu palielināšanas;
– pieņemts partnerības regulējums, kas sargā visas ģimenes;
– radīts vieglāks ceļš ārā no parādiem un ēnu ekonomikas;
– ratificēta un nosargāta Stambulas konvencija, ieviešot konkrētus uzlabojumus cietušo aizsardzībā un vardarbības mazināšanā ģimenēs.
Neviens no šiem lēmumiem pats par sevi Latviju nepadara par tādu valsti, kādā es vēlos dzīvot. Un būtu negodīgi apgalvot, ka visas problēmas ir atrisinātas.
Taču tie parāda virzienu.
Man politika nozīmē ļoti konkrētas izvēles par to, kam valsts velta savu naudu, uzmanību un laiku. Vai palīdzam cilvēkiem brīdī, kad dzīve kļūst dārgāka. Vai ieguldām savā drošībā. Vai aizstāvam cilvēku tiesības arī tad, kad tas politiski nav vienkārši.
Pirms četriem gadiem mēs saņēmām pirmo iespēju šīs izvēles ietekmēt. Domāju, ka esam pierādījuši, ka spējam ne tikai runāt par pārmaiņām, bet arī panākt tās.
Man ir bijis patiess gods vadīt mūsu komandu, zinot, ka mūsu mērķis ir taisnīga un labklājīga Latvija.
Taču darbs ir tikai sācies.
3. oktobrī tiks izlemts, vai šo darbu turpinām.
Andris Šuvajevs
Premjera amata kandidāts
2026.08.14
Andris Šuvajevs
Re: Andris Šuvajevs
Andris Šuvajevs ir Latvijas politiķis un sociālais antropologs, kurš ieņem 14. Saeimas deputāta amatu un ir viens no partijas "Progresīvie" līderiem.
- Andris Šuvajevs | Politika un sociālā antropoloģija
Izglītība- Maģistra grāds (MSc): Oksfordas Universitāte (University of Oxford) — sociālā antropoloģija.
- Bakalaura grāds (BSc): Glāzgovas Universitāte (University of Glasgow) — politikas zinātne un socioloģija.
- 14. Saeimas deputāts: Frakcijas "Progresīvie" priekšsēdētājs, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas loceklis.
- Partijas "Progresīvie" līdzpriekšsēdētājs: Politiskās vadības un stratēģijas izstrāde.
- Pētnieks un pasniedzējs: Akadēmiskais un pētnieciskais darbs augstskolās un analītiskajos centros (ekonomikas antropoloģija, finanšu sistēmas).
- Publicists: Analītisku un izglītojošu rakstu autors par sociālekonomiskajiem procesiem un valsts politiku.
- Ekonomikas un finanšu antropoloģija, monetārā politika.
- Valsts budžeta plānošana un nodokļu politika.
- Sociālās nevienlīdzības mazināšana un publiskā pārvaldība.