Portu sociālais samits, 2021. gada 7. maijs gaita un iznākums
Porto sociālais samits (Porto Social Summit) notika 2021. gada 7. maijā Porto (Portugālē) kā augsta līmeņa konference, kurā ES līderi, Eiropas institūcijas, sociālie partneri un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji tikās, lai pārrunātu un veicinātu Eiropas sociālās politikas attīstību nākamajai desmitgadei. Samits bija daļa no Portugāles Padomes prezidentūras programmā iekļautā sociālā dialoga procesa, kas sekoja Eiropas sociālo tiesību pīlāra īstenošanas plānam.

Gaita (kā notika)
Augsta līmeņa konference (7. maijā): notika diskusijas par trīs galvenajām jomām — darbs un nodarbinātība, prasmju pilnveidošana un inovācija, sociālā aizsardzība un labklājība — balstoties uz Eiropas sociālo tiesību pīlāra rīcības plānu.
Sanāksmē piedalījās augstākā līmeņa pārstāvji no Eiropas Komisijas (tostarp Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Lejena un vairāki komisāri) un ES dalībvalstu vadītāji, sociālie partneri un pilsoniskās sabiedrības organizācijas.
Pēc konferenču sesijām ES līderi pulcējās uz diskusiju vakariņu, kur pārrunāja arī COVID-19 pandēmijas ietekmi, vakcīnu piegādi un citas starptautiskas tēmas.

Galvenie rezultāti un iznākums
Porto sociālais apņemšanās dokuments (“Porto Social Commitment”) tika kopīgi parakstīts — tas apliecina institūciju, sociālo partneru un civilsabiedrības apņemšanos īstenot Eiropas sociālo tiesību pīlāra rīcības plānu un nodrošināt taisnīgu un iekļaujošu atveseļošanos pēc pandēmijas.
Sanāksmē definētie trīs ES sociālās politikas mērķi līdz 2030. gadam:
• nodrošināt vismaz 78 % nodarbinātību iedzīvotāju vecumā 20–64 gadi;
• panākt, lai vismaz 60 % pieaugušo katru gadu piedalās mācībās/prasmju attīstībā;
• samazināt sociālās atstumtības un nabadzības risku par vismaz 15 miljoniem cilvēku (tai skaitā 5 miljoniem bērnu).
Lai gan ES līderi oficiāli neapstiprināja visu komisijas rīcības plānu, viņi atbalstīja šos trīs virsmērķus ar Porto deklarāciju, kas norāda uz apņemšanos attīstīt sociālo Eiropu, rūpējoties arī par vienlīdzīgām iespējām un sociālo aizsardzību.

Svarīgākais kontekstā
Samits tiecas izpildīt Eiropas sociālo tiesību pīlāra principus, kas tika izveidoti agrāk (2017 gadā) un paredz spēcīgāku, taisnīgāku un iekļaujošāku sociālo Eiropu.
Notikums arī veicināja diskusijas par to, kā sociālā politika var atbalstīt zaļo un digitālo transformāciju, lai neviens neaizbēgtu no tām izmaiņām.
Kopumā Porto sociālais samits 2021. gada 7. maijā bija nozīmīgs politisks brīdis ES sociālās politikas formulēšanā, kas nostiprināja apņemšanos uzlabot nodarbinātību, izglītību un sociālo iekļaušanu visā Savienībā nākamajā desmitgadē.
Portu sociālais samits, 2021. gada 7. maijs gaita un iznākums
Porto Social Summit notika 2021. gada 7.–8. maijā Porto, Portugal, Portugāles prezidentūras laikā Council of the European Union. Samits bija veltīts Eiropas sociālajai dimensijai un tam, kā pēc Covid-19 krīzes atjaunot ekonomiku ar skaidru sociālo virzienu.
Gaita
Samitā piedalījās ES dalībvalstu vadītāji, Eiropas institūciju pārstāvji, sociālie partneri (arodbiedrības un darba devēju organizācijas) un pilsoniskā sabiedrība. Diskusiju centrā bija European Pillar of Social Rights — 2017. gadā izveidotais princips kopums, kas aptver vienlīdzīgas iespējas, taisnīgus darba apstākļus un sociālo aizsardzību.
Samita laikā tika apspriesti trīs galvenie virzieni:
– nodarbinātība un darba vietu radīšana,
– prasmes un izglītība (īpaši digitālajā un zaļajā pārejā),
– sociālā iekļaušana un nabadzības mazināšana.
Būtiska loma bija arī European Commission rīcības plānam sociālo tiesību pīlāra īstenošanai, kurā tika izvirzīti konkrēti mērķi līdz 2030. gadam.
Iznākums
Galvenais politiskais rezultāts bija Portu deklarācija. Tajā dalībvalstis pauda apņemšanos:
– līdz 2030. gadam nodarbināt vismaz 78 % iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 64 gadiem;
– nodrošināt, ka vismaz 60 % pieaugušo katru gadu piedalās apmācībās;
– samazināt nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku skaitu par vismaz 15 miljoniem.
Deklarāciju parakstīja lielākā daļa ES līderu, kā arī Eiropas Parlaments un Eiropas Komisija. Tā nostiprināja sociālo dimensiju kā neatņemamu daļu no ES atveseļošanās stratēģijas, tostarp saistībā ar Atveseļošanas un noturības mehānismu.
Kopumā samits simbolizēja mēģinājumu līdzsvarot ekonomisko konkurētspēju ar sociālo taisnīgumu un radīt politisku impulsu sociālās politikas stiprināšanai visā Eiropas Savienībā. Ja vēlies, varu īsi salīdzināt šo samitu ar iepriekšējo sociālo pīlāra iniciatīvu Gēteborgā 2017. gadā.